Zagniatam szybko ciasto i wykładam na nie słoik dżemu. Ten prosty deser jest idealny do kawy

Dodano:
Kruche ciasto z dżemem Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Domowe ciasta są o niebo lepsze od kupnych, bo nie zawierają zbędnych dodatków. Doskonałym przykładem takiego deseru jest kruche ciasto z dżemem. Składa się w zasadzie z pięciu składników, a smakuje obłędnie. Jest też proste w przygotowaniu.

Choć za najszybsze w przygotowaniu uchodzą ciasta ucierane, to podobnie szybko można przygotować proste, kruche ciasto. Składniki wystarczy tylko posiekać, zagnieść i po schłodzeniu uformować według uznania. Ja proponuję zrobić z niego duży placek z dżemem. Mało przy nim pracy, a wprost rozpływa się w ustach.

Czy ciasto kruche trzeba schładzać?

W przepisie na ciasto kruche zawsze podane jest, że trzeba je schłodzić przed pieczeniem. Muszę jednak przyznać, że parę razy, z pośpiechu pominęłam ten etap. I w sumie ciasto wyszło całkiem smaczne. Jednak po schłodzeniu ciasto wychodzi delikatniejsze i bardziej kruche. Czas schładzania ciasta to 30-60 minut w lodówce lub 10-15 minut w zamrażarce. Wcześniej trzeba je oczywiście dokładnie zawinąć w folię spożywczą.

Jak zrobić kruche ciasto z dżemem?

Przygotowanie kruchego ciasta z dżemem nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Oczywiście trzeba jeszcze doliczyć czas oczekiwania, aż ciasto się schłodzi. Można na nie wyłożyć dżem, konfiturę lub powidła. Warto jednak zwrócić uwagę, by przetwory nie miały dodatku zagęstnika, bo w czasie pieczenia taki dżem może się zbyt mocno upłynnić.

Przepis: Kruche ciasto z dżemem

Prosty, kruchy placek z dodatkiem dżemu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 słoik ulubionego dżemu, np. malinowego, porzeczkowego

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w placach. Dodaj cukier puder, szczyptę soli, żółtka i jajko. Składniki wymieszaj, a potem szybko zagnieć z nich kruche ciasto. Odkrój z niego 1/3, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Formowanie i pieczenie ciastaSchłodzone ciasto z lodówki rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Wyłóż nim dno prostokątnej formy. Ponakłuwaj widelcem. Przykryj warstwą dżemu, a potem posyp startym na dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Ciasto piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Jak uatrakcyjnić kruche ciasto z dżemem?

Jeśli chcecie zamienić kruchy placek z dżemem w bardziej wykwintne ciasto, dołóżcie jeszcze warstwę bezy. Wystarczy, że pozostałe po przygotowaniu ciasta białka ubijecie na sztywną pianę (ok. 40-50 g cukru drobnego na każde białko) i przykryjecie ją resztą startego, kruchego ciasta. Po upieczeniu ciasto będzie się pięknie prezentować i doskonale smakować.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...